Business picture

Hírek


Rezveratrollal az öregkori gyengeség ellen


Az öregkori gyengeség egy állapot, amit többé-kevésbé természetesnek gondolunk. Ma már azonban eleget tudunk ahhoz, 1. hogy felismerjük ennek az állapotnak különböző fokozatait a természetestől a kórosig, ill. 2. hogy bizonyos esetekben segítséget nyújtsunk. Ez az utóbbi, azaz hogy ezen az állapoton adott esetben segíteni lehet, egyértelműen bizonyítja, hogy az öregkori gyengeséget nem feltétlen kell természetesnek tekintenünk.

Ugyancsak ezt támasztja alá, hogy számos élettani/biokémiai változást sikerült már felismerni, sőt, befolyásolni, amelyek együtt járnak ezzel az állapottal, ill. talán okozói is lehetnek. Az egyik ilyen az alultápláltságnak az a formája, ami lényegében egy vitaminhiányos állapot annak a következményeképpen, hogy öregkorban romlik bizonyos vitaminok felszívódása. A  másik ok lehet, hogy bizonyos hormonok (növekedési hormonok, androgének) termelése a korral csökken, míg másoké, pl. a katabolikus kortizon hormoné növekszik. De akadnak olyan magyarázatok is, amelyek szerint az öregkori gyengeséget (annak kóros formáját) vérszegénységhez kötik, vagy gyulladásos folyamatok meglétéhez, aminek pedig az egyik eredménye az alapvető metablikus folyamatok megváltozása.

Spanyol és olasz kutatók épp a rezveratrol korábban már bizonyított gyulladásgátló hatása miatt kezdték vizsgálni 65 évnél idősebb, vörösbort több-kevesebb rendszerességgel fogyasztó 769 férfi "gyengeségi" mutatói (a nem fogyókúrához köthetö súlyvesztés, a gyaloglási sebesség, a kéz szorítási ereje, általános fizikai aktivitás) és a rezveratrol fogyasztás közötti kapcsolatot. (A rezveratrol fogyasztás mértékét a rezveratrolnak egy bomlástermékét mérve a vizeletben állapították meg.)

A 9 éven át tartó vizsgálatban azt találták, hogy az öregköri gyengeség mutatói azoknál, akiknél viszonylag magas volt a rezveratrol bevitel (kb. 3 mg/nap), jelentősen kedvezőbbek voltak a vizsgált 9 év első harmadában; azaz a magasabb bevitel 3-4 évvel kitolta ezeknek az öregedési mutatóknak  a megjelenését, ill súlyosbodását. Ezen túl még azt is megfigyelték, hogy a magas rezveratrol bevitel mellett a vizsgált férfiak esetében jelentősen jobbak lettek a kognitív (agyi) funkciókra és a kedélyállapotra vonatkozó mutatók. (A kutatók feltételezik, hogy e kettő közül az utóbbival feltehetően a magasabb alkohol bevitel állhat elsősorban összefüggésben.)

(Hivatkozás/szakirodalom: Rabassa, M. és mtsai.: Association of habitual dietary resveratrol exposure with the development of frailty in older age: the Invecchiare in Chianti study, Am. J. Clin. Nutr., 2015, doi: 10.3945/ajcn.115.118976)

 

[Megjegyzés: a korábbi vizsgálatokból kiderül, hogy az optimális napi rezveratrol bevitel 10-20 mg.]