Business picture

Hírek


A “spártai” gyógyszeripar – antidepresszánsok


Spártában annak idején a Taigetoszról dobtak le a nem szerencsés újszülötteket “hulljon a férgese” felkiáltással. Ma ilyen embertelen, barbár megoldásokhoz nem folyamodunk, ugye? Nos, nem tudom… Ugyanis néha a gyógyszeripar termékei a Taigetosz módszert juttatják az eszembe, holott – remélem hinni, hogy – a gyógyszeripar semmi esetre sem gondolkodik spártai módon a betegekkel kapcsolatosan. A mellékhatásokat – remélem hinni, hogy – nem szándékosan tervezik bele a gyógyszerekbe, hogy “hulljon a férgese”. Ebben a tekintetben tehát a Taigetosz-hasonlat sántít – beismerem. Az eredményt illetően azonban már nem annyira.

Egyre többet hallani az antidepresszáns bizniszről. Világszerte ma már majd annyit adnak el belőle, mint aszpirinből (de persze jóval drágábban). Az antidepresszáns biznisz tehát kétség kívül jó biznisz. Amiről az alábbiakban szó lesz, az a citalopram nevű antidepresszáns. Ez egy olyan hatóanyag, amely csak Magyarországon 130 különböző név és kiszerelés alatt van forgalomban: pl. Aripex, Citalodep, Citalon, Cipralex, Citagen, stb. (Valóban depressziótól szenved az egész ország, amire persze van okunk bőven, de azért mégis... A mi depressziónk ugyanis talán inkább politikai eredetű.)

Szóval, a citalopram egy ún. szerotonin (újra-)felvétel gátló. A szerotonin pedig egy neurotranszmitter. Az agy bizonyos régióiban valóban az a dolga, hogy befolyásolja a kedélyállapotunkat, más régióiban pl. az étvágyunkat csökkenti. Szóval, amikor a citalopramról kiderült, hogy a szerotonin-hatást az agyban befolyásoja jó irányban, azaz (valamelyest) javítja a kedélyállapotunkat, a gyógyszergyartók megörültek: itt az új antidepresszáns, ami majd sok-sok millió dollárt hoz. És nem csalatkoztak: valóban sok-sok 100 millió dollárt hoz évről évre.

De már megint az a fránya mellékhatás… A probléma ott kezdődik, hogy a szerotoninnak – a kedélyállapotunk befolyásolásán túl – más dolga is van a szervezetben: pl. szabályozza, hogy mennyi kalcium kerüljön a csontokba, szabályozza, hogy az erek adott körülmények között táguljanak, vagy szűküljenek, hogy a trombociták kitapadjanak-e az érfalra vagy ne, hogy a szívbillentyűink mennyire legyenek rugalmasak, hogy egy esetleges mérgezés után a májunk mennyire jól és gyorsan regenerálódjon, stb… (És úgy tűnik, hogy a szerotoninnal kapcsolatosan még messze nem teljes a tudásunk.) Nos, a gyógyszergyártók ezeket mind-mind nem igazán vették figyelembe (hiszen annyira örültek…). Szóval, jött a sok-sok “csúnya” mellékhatás: hirtelen szívhalál, sztrók, születési rendellenességek, érelmeszesedés, a 2-es diabetes kialakulása, a csontok kalcium vesztése, az immunrendszer gyengülése, stb… Ja, és egyre-másra az derül ki a vizsgálatokból, hogy a citalopram valójában nem is segít a depresszióban szenvedőkön, de feltétlen “növeli a kedvüket” öngyilkosságot elkövetni. Talán már nem is olyan eltúlzott a Taigetosz-hasonlat, nemde?

Forrás:

FDA Drug Safety Communication August 24, 2011

Drugs.com August 24, 2011

Emory University April 4, 2011

Los Angeles Times April 2, 2011

Pulse Today April 12, 2012

BMJ Open 2012;2:e000544

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/14/antidepressants-cause-heart-disease.aspx?e_cid=20120414_DNL_art_1