Hírek
VisszaBetegségek, életmód és táplálkozás:
Influenza: védőoltás vagy valami más?
Már-már influenza járvány van – halljuk a hírekben. A “hivatalosan” ajánlott védekezés pedig az influenza elleni vedőoltás. Ez változatlanul az ajánlás annak ellenére, hogy ma már “hivatalosan” is tudják a hatóság emberei, hogy a védőoltások messze nem hozzák a várt eredményeket. Az EU külöböző nemzeti intézeteinek adatai alapján összeállított elemzés a 2011/12-es influenza elleni védőoltások hatékonyságát vizsgálta (szakemberek számára részletek itt). Az elemzés eredményeiből pedig egyértelműen kiderül, hogy az influenza elleni védőoltások hatékonysága – finoman szólva is – kétségbe vonható. A hatékonyság a 60 év allattiak esetében 63%, míg a 60 év felettiek esetében, ahol az influenza fertőzés szövődményei a legsúlyosabban lehetnek, mindössze 15% volt. A vizsgálatok összesítéséből az is kiderült, hogy az influenza elleni védőoltás beadása utáni 6. hét után már az oltás hatékonysága még tovább csökkent és a 100. nap után lényegében megszűnt.
A mi ajánlásunk tehát D3 vitamin, C vitamin és Béta-glukán (Actimun). Ahogy arról már adtunk hírt korábban, a D3 vitamin jelentősen csökkenti a vírusos és bakteriális fertőzések esélyét (J.J. Cannel és mtsai.: Epidemic influenza and vitamin D, Epidemiol. Infect. (2006), 134, 1129–1140), ill.az esetleges fertőzés súlyosságát (A.A. Ginde és mtsai.: Association Betwén Serum 25-Hydroxyvitamin D
Level and Upper Respiratory Tract Infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey, (2009) Arch. Intern. Med. 169, 384-390.)
Ugyan a C vitamin nem csökkenti a fertőzés veszélyét, de csökkenti a tünetek súlyosságát (Vitamins and Minerals, Harvard Health Reports, 2013).
Újabb vizsgálatok (S.M. Talbott és J.A. Talbott: Baker’s Yeast Beta-Glucan Reduces Upper Respiratory Symptoms…, J. Amer. Coll. Nutr. (2013) 31, 295-300 és L. Riede és mtsai.: Yeast beta-glucan helps to maintain the body’s defense against pathogens, Eur. J. Nutr. (2013) DOI 10.1007/s00394-013-0492-z) pedig megerősítik azokat a korábbi vizsgálati eredményeket, amelyek hatékonynak találták a béta-glukánt a vírusos fertőzések elkerülését illetően.