Business picture

Készítmények

kolloid Q10 étrend-kiegészítő kapszula - a vízoldékony Q10

Szabadalmaztatott technológiával készült, vízoldékony Q10 (koenzim Q), amelynek a felszívódása messze jobb az általában kapható, nem vízoldékony Q10 készítményeknél.  60 kapszula, 2 havi adag

Ár: 5 615,-Ft   db 

Képek:

A Q10 (koenzim Q10, ubikinon) a mitokondriumok membránjában talalható kinon vegyület, amelynek nélkülözhetetlen szerepe van a sejt, a szervezet energia-ellátásának alapját képező ún. mitokondriális oxidáció (sejtlégzés) folyamatában. Így lényegében szerepet játszik a szervezet minden sejtjében, azok a normális műdödésének a biztosításában (1).  Az 1980-as évek elején Magyarországon kezdődtek kutatások (2), amelyek a Q10 egy másik fontos szerepének felismeréséhez vezetett: kiderült, hogy hatékony gyökfogó (antioxidáns) ott, azaz a mitokondriumokban, ahol az antioxidánsokra talán leginkább szükség van (ugyanis a mitokondriális oxidació melléktermékeként nagy mennyiségű oxigén szabadgyök is képződik).

 Ugyan egy egészséges, fiatal szervezet kellő mennyiségű Q10-et szintetizál, mára azonban kiderült, hogy számos esetben a Q10 pótlásra szorul.

1. a kor előrehaladtával, 40-45 év felett jelenὄsen csökken a szervezetben szintetizált Q10 mennyisége, aminek enyhébb tünetei lehetnek a fáradtság, enerváltság, a fizikai teljesítὄképesség csökkenése.

2. Bizonyos kórképek esetében (arteriosclerosis, metabolikus betegség, 2-es diabetes, szívizom betegségek) ugyancsak Q10 hiány állhat elő, hiszen a kívülről bevitt Q10-nek jótékony hatásai bizonyítottak ezekben az esetekben.

3. A koleszterin csökkentők (statinok) egyik mellékhatása, hogy gátolják a Q10 szintézisét a szervezetben. Azok esetében tehát, akik rendszeresen szednek koleszterin csökkentőket feltétlen ajánlott a rendszeres Q10 bevitel.

Mára a Q10 számos jótékony hatása ismert (2):

– mint antioxidáns, szerepe lehet a rák, a metabolikus betegség, az érelmeszesedés éa a 2-es diabetes elleni védekezésben, azok megelὄzésében,

– bizonyos kórképek esetén javíthatja a szívizom működését,

– enyhítheti a Parkinson és a Huntigton betegség tüneteit,

– javíthatja az immunfunkciót (immunerősítés),

– számos esetben használható migrénes fejfájáskor.

A Q10 egy vízben rosszul oldódó vegyület, aminek következtében felszívódása meglehetὄsen korlátozott. Az ilyen (hagyományos) Q10 készítményekből napi kb. 200-250 mg az ajánlott bevitel. A kolloid/nano eljárással vízoldékonnyá tett Q10 (mint amilyen pl. az Argina kolloid Q10) felszívódása sokkal jobb: kb. 3-szoros plazma szintet és 5-8-szoros felszívódást értek el vele (3. hivatkozás; 1. ábra). Az ilyen készítményekből az ajánlott napi adag 20-40 mg (3).

Hivatkozások

1. Coenzyme Q10, PDQ Cancer Information Summaries, Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2016 Apr 21,

2. Mészáros, L. G. és mtsai: Mitochondrial substrate oxidation-dependent protection against lipid peroxidation, Biochim. Biophys. Acta, 713: 675 (1982), 3. Liq, Z. X. és mtsai.: Relative bioavailability comparison of different coenzyme Q10 formulations with a novel delivery system, Altern. Ther. Med. 15: 42 (2009)