Business picture

Hírek


SZŐLŐMAG KIVONAT OSTEOARTHRITIS ELLEN


Beszámoltunk már arról, hogy az ún. polifenolok (elsὄsorban az ún. antho- és procianidinek) hatékony ellenszerei lehetnek a köszvény kialakulásának, ill. enyhíthetik annak tüneteit. A köszvény esetében az ízületi bántalmak oka a húgysav szintjének megemelkedése, melynek hátterében a húgysav nem kellὄ mértékű kiválasztása vagy fokozott termelése áll. A megnövekedett szint okán húgysavkristályok rakódnak le az ízületekben, aminek következménye az ízületek tipikus megnagyobbodása, azok mozgásának korlátozottsága, ill. fájdalomérzet.

Két új vizsgálatban kutatók most arról számolnak be, hogy a szὄlὄmagban nagy mennyiségben található ún. procianidin B-3 az osteoarthritis ellen is meglehetὄsen hatékony lehet.

Az osteoarthritis (az ízületek degeneratív betegsége) ugyan számos tekintetben hasonló tünetekkel járhat (ízületi fájdalom, mozgáskorlátozottság), mint a köszvény, oka azonban más. Fiatalabb korban sérülés vagy túlterhelés következtében, míg idὄsebb korban az ízületek porcanyagának kopása miatt alakul ki. Osteoarthritisben a porcok kopáskövetkeztében helyi gyulladásos folyamatok indulnak be, amely duzzanattal és fájdalommal jár. Fiatal korban a gyulladás gátlása és az ízület kímélése többnyire elegendὄ "kezelés". Idὄsebb korban azonban a porcszövet regenerációja már nem tökéletes. Célszerű tehát a gyulladásos folyamatok gátlása mellett glukózamin + kondroitin szedése is, ami a porc regenerációját képes fokozni.

Japán kutatók azt találták (1), hogy a szὄlὄmagban lévő procianidin B-3 hatékony az osteoarthritis kialakulásának megelὄzésében, ill. az állapot további romlásának megakadályozásában. Amerikai kutatók (2) pedig azt, hogy a már kialakult osteoarthritis esetében a procianidin B-3 képes jelentὄsen javítani az állapoton azáltal, hogy a betegséggel együttjáró porcszöveti elváltozások kialakulását megakadályozza.

Hivatkozások:

1. Aini, H. és mtsai.: Procyanidin B3 Prevents Articular Cartilage Degeneration and Heterotopic Cartilage Formation..., PlosOne, 7:1-9 (2012)

2. Wang, A. és mtsai.: Procyanidins Mitigate Ostöarthritis Pathogenesis, Int. J. Mol. Sci., 17:2065-83 (2016)