Business picture

Hírek


Az irritábilis bélbetegség


Az Irritábilis Bélbetegség vagy Irritábilis Bél Szindróma (IBS; az angol Irritable Bowel Syndrome alapján rövidítve) egy újonnan felismert betegség, amely egyre több ember életét keseríti nap mint nap.

Annak felismerése, hogy az IBS valóban egy klinikailag meghatározható, jellemezhető betegség vagy azért késett oly sokáig, mert a tünetei − épp azok sokrétűsége miatt − nem könnyen diagnosztizálhatók, vagy azért, mert e tünetek együttes fellépése viszonylag újkori jelenség. Azok, akik az utóbbi véleményt vallják, úgy gondolják, hogy az IBS egy újabb ún. civilizációs betegség. Az fejlett ipari országok lakosságának kb. 15-20 %-a szenvedhet IBS-ben, sὄt, a legújabb adatok alapján közel 30 %-a.

Az IBS tünetei
A tünetek külön-külön nem feltétlen jelzik az IBS fenállását, sőt, több együttes tünet hosszabb ideig (pl. 2-3 hónap folyamatosan, vagy 10-12 hét elosztva egy éven belül) történő megléte is kritériuma az IBS-nek.
A leggyakoribb tünetek:
− hastáji diszkomfort (fájdalom, nyomás-, telítettség érzés)
− hasi fájdalom, ami érezhetően enyhül bélmozgást követően
− hasmenés, vagy éppen székrekedés
− felfúvodottság
− nyálkás széklet

Gyógymódok
Kb. az IBS betegek 70%-a nem fordul orvoshoz panaszaival, ami talán szintén oka annak, hogy vajmi keveset tudunk e betegség gyógyításáról és okairól. Minden tekitetben hatásos gyógymód ma még nem ismeretes.

Amit tudunk, hogy pl. a stressz tovább rontja az IBS betegek állapotát, ill. kiválthatja az IBS tüneteket. Ennek megfelelően a nyugodt, stressz-mentes életmód az ajánlott terápia része.

Számos újabb vizsgálat eredménye alapján azonban gyanítható, hogy a betegséget a belek, többnyire a vastagbél gyulladásos állapota idézi elὄ/ Ma talán a legígéretesebb kezelés a napi 300-500 mg curcumin (a sáfránygyökér hatóanyaga ejtsd: kurkumin) kúra, amely a klinikai vizsgálatok (1, 2) szerint valóban hatásos a tünetek megszüntetésében, és általában mellékhatásoktól mentes. A kúra időtartama általában 8-12 hét. (Épp a curcumin ismert gyulladásgátló hatásából kiindúlva tételezik azt fel, hogy az IBS mögött a belek krónikus gyulladása áll.)

(A hasmenéssel együttjáró esetekben általánosan ajánlottak a különböző alosetron tartalmú készítmények. Használatuk azonban az esetenként súlyos mellékhatások miatt egyre inkább kérdésesnek tűnik.)

Néhány újabb vizsgálat alapján az sem kizárható, hogy valamiféle protozoa fertőzés áll a tünetek mögött. Ezekben az esetekben (amennyiben a fertὄzés igazolást nyer) Rifamycin antibiotikum szedése ajánlott.

 

A D vitamin szerepe

Újabb vizsgálatok (3,4) egyre inkább arra engednek következtetni, hogy az IBS talán D vitamin hiány következménye. Egyrészt azt találták, hogy az IBS betegek esetében túl alacsony a plazma D vitamin szint (az IBS tüneteket nem mutatókhoz viszonyítva), másrészt D vitamin adása a betegek esetében jelentὄsen csökkentette az IBS tünetek súlyosságát.

Irodalom:

1. Felix, A. és mysai.: Evaluation of Benefit and Tolerability of IQP-CL-101 in the Symptomatic Improvement of Irritable Bowel Syndrome: A Double-Blinded, Randomised, Placebo-Controlled Clinical Trial, Phytother. Res. 31: 1056–1062 (2017)

2. Portincasa, P. és mtsai.: Curcumin and Fennel Essential Oil Improve Symptoms and Quality of Life in Patients with Irritable Bowel Syndrome, J. Gastrointest. Liver Dis. 25: 151-157 (2016)

3. Dussik, CM. és mtsai.: Gene Expression Profiling and Assessment of Vitamin D and Serotonin Pathway Variations in Patients With Irritable Bowel Syndrome, J Neurogastroenterol. Motil. (2018)

4. Williams, CE. és mtsai.: Vitamin D status in irritable bowel syndrome and the impact of supplementation on symptoms: what do we know and what do we need to know?, Eur J Clin Nutr. (2018)