A zöld teának sok hasznos tulajdonságát említi a szakirodalom, ami nem meglepő, hiszen az EGCG a flavonoidokkal rokon vegyület. Jelentősége azonban elsősorban rákellenes hatása miatt van, ill. ez utóbbi kapott komoly tudományos figyelmet. Kiderült, hogy hatékonyan képes apoptózist (programozott sejthalált) indukálni rákos sejtekben, ill. jelentős a topoizomerázt gátló hatása (ami utóbbira a gyógyszeripar is felfigyelt). A dohányosok figyelmét feltétlen érdemes felhívni egy olyan vizsgálat eredményeire (lásd az irodalom jegyzéket lent), amelyek szerint a zöld tea kivonata enyhíti a dohányzás okozta tüdőelváltozázok súlyosságát.
Az EGCG a legújabb kutatások szerint ugyancsak elősegíti a normális metabolizmust. Kisebb napi dózisban (100-120 mg/nap) pl. jelentősen növeli a zsíroxidációt, ami alapján újabban mint fogyókúra-kiegeszítő is egyre elterjettebben használt.
Figyelem: terhes anyáknak - épp a topoizomeráz gátlás miatt - nem ajánlott.
Irodalom:
Das A, Banik NL, Ray SK (2009). "Flavonoids activated caspases for apoptosis in human glioblastoma T98G and U87MG cells but not in human normal astrocytes". Cancer 116 (1): NA.
Hsieh TC, Wu JM (2009). "Targeting CWR22Rv1 prostate cancer cell proliferation and gene expression by combinations of the phytochemicals EGCG, genistein and quercetin". Anticancer Research 29 (10): 4025–32.
Bettuzzi S, Brausi M, Rizzi F, Peracchia G, Corti A (2006). "Chemoprevention of Human Prostate Cancer by Oral Administration of green Tea Catechins in Volunteers with High-Grade Prostate Intraepithelial Neoplasia: A Preliminary Report from a One-Year Proof-of-Principle Study". American Associaation for Cancer Research 66: 1234–1240.
Qiao Y, Cao J, Xie L, Shi X (2009). "Cell growth inhibition and gene expression regulation by (-)-epigallocatechin-3-gallate in human cervical cancer cells". Archives of Pharmacal Research 32 (9): 1309–15.
Philips BJ, Coyle CH, Morrisroe SN, Chancellor MB, Yoshimura N (2009). "Induction of apoptosis in human bladder cancer cells by green tea catechins". Biomedical Research 30 (4): 207–15.
Leone M, Zhai D, Sareth S, Kitada S, Reed JC, Pellecchia M (2003). "Cancer prevention by tea polyphenols is linked to their direct inhibition of antiapoptotic Bcl-2-family proteins". Cancer Research 63 (23): 8118–21.
Cherbonnel-Lasserre C, Dosanjh MK (1997). "Suppression of apoptosis by overexpression of Bcl-2 or Bcl-xL promotes survival and mutagenesis after oxidative damage". Biochimie 79 (9-10): 613–7.
Chan KH. és mtsai, (2009). "“Chinese green tea ameliorates lung injury in cigarette smoke-exposed rats”. Resp. Med. 103:1746.