Business picture

Hírek


B6 VITAMINNAL A DEMENCIA ELLEN


Ugyan a demenciának (a köznyelvben "szenilitás"), amely alatt a szellemi teljesítmény romlását,csökkenését értjük, számos oka lehet, jellemzően az öregedséssel hozható elsősorban összefüggésbe. Tünetei lehetnek a rövid-, majd a hosszútávú memória romlása, ill. a beszéd- és a mozgáskészség csökkenése. Súlyosabb esetben a demencia a társas kapcsolatok, ill. az általános fizikai és szellemi teljesítőképesség általános romlását eredményezheti.

Számos korábbi vizsgálatban állapítottak meg kapcsolatot a demencia megjelenése és az életmód, elsősorban a táplálkozás milyensége között. Egy új írországi vizsgálatban 255 idős (átlagban 70 éves) férfi és nő vitamin-statuszát hasonlították össze a résztvevők különböző szellemi képességét mérő (ún. kognitív) tesztek eredményeivel. A különböző vitaminok plazma szintjét mérve azt találták, hogy a kognitív teszteken azok a résztvevők teljesítettek jobban, akiknek magasabb volt a plazma B6 vitamin szintje. A kutatók hangsúlyozták, hogy azok a résztvevők, akik az ajánlott napi B6 vitamin bevitel csak 60-70%-at vették rendszeresen magukhoz, már jelentősen csökkent szellemi funkciókat mutattak azokhoz képest, akiknel az ajánlott napi dózis felett volt a napi B6 bevitele. A vizsgálat eredményei alapján arra következtettek, hogy kellő mennyiségü B6 vitamin bevitel segíthet a demencia megelőzésében. Érdemes még megjegyezni, hogy ebben  a vizsgálatban más vitaminnal kapcsolatban nem  találtak ilyen egyértelmű összefüggest a vitamin-statusz és a demencia előfordulása között.

Hivatkozás: Hughes, CF. és mtsai.: B-Vitamin Intake and Biomarker Status in Relation to Cognitive Decline in Healthy Older Adults in a 4-Year Follow Up Study, Nutrients, 2017 Jan.

[Megjegyzés: az OÉTI által ajánlott napi bevitel: 1.4 mg. Vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy öregkorban a B6 vitamin felszívódása is csökken, így ennek a mannyiségnek kb. 2-szerese javallott. B6 vitaminban gazdag élelmiszerek: hal, állati belsőségek (pl. máj), burgonya és a (nem citrus-féle) gyümölcsök. Kiegyensúlyozott étrenddel az ajánlott mennyiség kb. 75%-át vihetjük be naponta.]