Business picture

Hírek


OMEGA-3 ÉS A GYERMEKI AGY


Korábban már többször beszámoltunk az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatos különböző vizsgálati eredményekről (lásd itt). Sőt, röviden már megemlítettük egy olyan vizsgálat eredményeit, amelyben azt találták, hogy a kellő mennyiségű omega-3 bevitel terhesség alatt növeli  a születendő gyermekek IQ-ját. Egy friss, a Tufts és a Harvard egyetem kutatói által nagyobb populáción végzett ún. meta-analízis eredményei most megerősítik ezt a felismerést. A 2525 vizsgált gyermektől származó adatok azt mutatják ugyanis, hogy a terhesség alatt vagy csecsemő korban bevitt dokozahexaénsav (DHA) és eikozahexaénsav (EPA) tartalmú Omega-3 elősegíti a gyermekek motoros készségeinek és a kognitív (szellemi) képességeinek a kifejlődését.

Ez a felismerés rávilágit arra, hogy terhes anyák és kisgyermekek számára mennyire fontos a megfelelő omega-3 zsírsavak bevitele - összegezte a vizsgálat eredményeit a kutatás vezetője. A meta-analízisban 15 olyan ún. placebo-kontrollált, vak-próbás vizsgálatok eredményeit összegezték, amelyekben a gyermekek idegrendszeri és értelmi fejlődésére jellemző paramétereket figyeltek meg. A 15 vizsgálatból 4 esetben a terhesség ideje alatt adtak Omega-3-at, míg a többiben csecsemőkorban. Az Omega-3 pótlás átlagos időtartama 7,3 hónap volt, az értelmi fejlődés nyomon követése, mérése 16 hónapig tartott. Az eredmények egyértelműen mutatják, hogy mind az anyai (terhesség ideje alatti), mind a csecsemő kori Omega-3 táplálék-kiegészítés szignifikánsan javítja a gyermekek idegrendszeri fejlődését. Az elemzések rávilágítottak, hogy ezen agyi fejlődésre gyakorolt jótékony hatás elsősorban a motoros készségek és a szellemi fejlődés terén mutatkoznak.

[Forrás: Shulkin, M.I. és mysai: “Effects of Omega-3 supplementation during pregnancy and youth on neurodevelopment and cognition in childhood: a systematic review and meta-analysis”, FASEB J April 2016 30:295.5]

Megjegyzés: Amikor omega-3 készítményt vásárolunk, érdemes a készítmény EPA és DHA tartalma alapján döntenünk, ill. érdemes arra is odafigyelni, hogy vajon a gyártó nyilatkozik-e a készítmény nehézfém tartalmára vonatkozóan. (Számos olyan készítmény kapható, amelyekben az EPA és DHA tartalom relatíve alacsony, ill. amelyekben ismeretlen a a szennyező nehézfémek mennyisége.)