Business picture

Hírek


Fájnak az izületei? A kurkuma segít.


A porckopás, orvosi nevén osteoarthritis, ami – az okokat illetően – megkülömböztetendő a rheumatikus izületi bántalmaktól, számos okból bekövetkezhet. A leggyakoribbak a túlzott igénybevétel (pl. a térdek érintettsége esetén a túlsúly), az öregedés és néhány betegség, mint. pl. a húgysavszint megemelkedése, a diabetesz és bizonyos aminosav anyagcserezavar. Mindegyik esetben a porcfelszín degradációjáról van szó, aminek többnyire a mértékétől függően enyhébbek vagy súlyosabbak lehetnek a panaszok.

Előrehaladottabb állapotban a porcfelszín degradációja helyi gyulladásos folyamatokat indít el, ami tovább súlyosbítja az állapotot és többnyire fájdalommal jár. Ilyenkor általánosan javasolt egy ún. nem-szteroid gyulladásgátló szedése kúraszerűn, több héten keresztül, ami azonban esetenként súlyos mellékhatásokkal járhat, pl. szívritmuszavar, erektilis diszfunkció, gyomorvérzés, stb. Ennek okán kutatók azt vizsgálták, hogy a kurkuminoidok (a kurkuma növényben található hatóanyagok), amelyeknek mellékhatás-mentes gyulladásgátló hatása már korábban igazolt, helyettesíthetik-e a szintetikus gyulladásgátlókat az osteoarthritis kezelésében.

A hat héten át tartó kezelést magába foglaló placebo-kontrollált vizsgálat eredményei szerint a kurkumint kapó betegek állapota jelentősen javult a placebo csoporthoz képest, ami a fájdalomérzet csökkenésében és az izületek mozgásképességének növekedésében nyilvánult meg. A vizsgálat ideje alatt a kurkuminoidoknak semmilyen mellékhatását nem észlelték. Ezek alapján a kutatók javasolják a kurkuminoid-kezelés általános alkalmazását osteoarthritis esetén.

Szakirodalom: Panahi Y és mtsai.: Curcuminoid Treatment for Knee Osteoarthritis: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial. Phytother. Res. 2014 May.

Ajánljuk: Argina Kurkuma+ kapszula

[Megjegyzés: izületi bántalmakban szenvedőknek ajánljuk még a PorcFit tablettát és az MSM krémet.]