Business picture

Hírek


Még egy civilizációs betegség: a köszvény


A köszvény az arthritis (az izületi gyulladás) egy formája, amit az ízületben felhalmozódó húgysav kristályok okoznak. A lerakódás oka a megemelkedett húgysav szint a vérben. A legújabb felmérések szerint (National Health and Nutrition Examination Survey USA, 2008) ma már minden ötödik felnőtt amerikainak megemelkedett a plazma húgysav szintje. Egyben megfigyelték, hogy a magas húgysav szint előfordulása jóval gyakoribb a túlsúlyosoknál.

Az elmúlt 4-5 évben jelentős előrehaladást értek el annak kutatásában, hogy mi a vélhető oka a húgysav szint ilyen megemelkedésének, ill. a köszvény növekvő gyakoriságának. Minden jel arra utal, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás áll a háttérben. Kiderült ugyanis, hogy egy átlag amerikai kb. 70-75 g fruktózt fogyaszt naponta, ami kb. 3-szorosa az ajánlott (sőt, tolerálható) napi mennyiségnek.

Azt is tudjuk, hogy honnan ered ez a megemelkedett fruktóz fogyasztás: az ok elsősorban a fruktózszirup széleskörű használata az élelmiszeriparban. A legtöbb üdítőital tarlamazza nagy mennyiségben (egy üveg Coca-cola kb. 40 g-ot), de még a hamburgerekben is található annak okán, hogy a fruktóz nem csak édesebb és jóval olcsóbb mint a szőlőcukor (a glukóz), de még ízfokozó hatása is van. (Ne feledjük: a közönséges cukor fele fruktóz!)

Irodalom szakembereknek:

Nakagawa és mtsai. (2006): "A causal role for uric acid in fructose-induced metabolic syndrome". Amer. J. Physiol. Renal Physiol.  290: F625–31

Jalai és mtsai. (2010): “Increased fructose associates with elevated blood pressure. J. AM. Soc. Nephrol. 21:1543-9.

Megjegyzés: A köszvényen túl a metabolikus betegség és a magas vérnyomás hátterében is, legalábbis részben, a túlzott fruktóz fogyasztás gyanítható.

Egy kapcsolódó hír: az ún. polifenolok, mint pl. a különböző bogyókban (fekete áfonya, berkenye, stb…), vagy a szőlőmagban található antho- és procianidinek (antho- és proflavonoidok), csökkentik a plazma húgysav szintet, így enyhítik a köszvényes panaszokat [Moriwaki és mtsai, J. Functional Food, in press 2011].