Business picture

Hírek


D vitamin tüdőbetegeknek is


Az idült obstruktív tüdőbetegség (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, röviden az angol elnevezés után: COPD) hazánkban – a legújabb adatok alapján – az ötödik leggyakoribb halálozási ok. A COPD a légáramlás progresszív korlátozottságával járó betegség, amelyet idegen anyag(ok) idült belégzésére létrejövő kóros gyulladásos reakció okoz. COPD-ban a légzőrendszer kétféle kóros folyamata – az idült bronchitis és az emphysema – egyidejűleg van jelen és okozza a beteg panaszait.

Az Amerikai Tüdőgyógyászok 2011-es Kongresszusán egy belga orvoscsoport számolt be izgalmas eredményekről: 3 hónapos D vitamin (napi 3000 NE) kúra jeletősen csökkentette a COPD betegek tüneteit, növelte tüdőkapacitásukat. E vizsgálat eredményei összhangban vannak egy korábbi kutatás adataival, amelyek szerint a COPD betegeknél szignifikánsan alacsonyabb plazma D vitamin szintet mértek [Ferrari M. es mtsai: Serum 25-hydroxy vitamin D and exercise capacity in COPD, 2010 Oct. 30].

A D vitamin COPD-ben mutatott jótékony hatása valószínűleg egy specialis D vitamin-kötő fehérje gyulladásgátló hatásának tudható be. így feltételezik, hogy asztmatikus és más gyulladásos tüdőbetegségben is előnyös lehet a D vitamin szedése.