Business picture

Hírek


Rák megelőzés – ajánlások


Sajnos még mindig a megelőzés tűnik a legjobb stratégiának a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban. A diagnosztikai eljárások fejlődéséből adódó “statisztikai javulást” leszámítva ugyanis, a rák gyógyítás nem lett szignifikánsan sikeresebb az elmúlt évtizedekben sem. A CCA (Cancer Centers of America, Amerikai Rákközpontok Szövettsége) az alábbi, 12 pontból álló javaslattal állt elő a rákos betegségek megelőzésére:

1. A fruktóz bevitel minimalizálása. Egy átlagos felnőtt napi fruktóz bevitelét maximalizálni javasolt 20-25 gramban. Ezzel szemben pl. az USA-ban a napi bevitel 70 gram felett van, aminek az oka, hogy a fruktóz – a hagyományos cukor mellett – ma már számos más forrásból a szervezetünkbe jut. Leginkább használatos a különböző üdítő italok édesítéséhez, de már megjelenik a legkülönbözőbb félkész ételekben. Az élelmiszeripar azért használja a fruktózt, mert édesebb és lényegesen olcsóbb a cukornál, ill. mert jelentős ízfokozó hatása van. Kerüljük tehát az olyan élelmiszereket, amelyekben kukorica szirup van, ill amelyekben ún. izocukor található, ugyanis mindkettő gyakorlatilag fruktózt jelent. és ne feledjük: a közönséges cukor 50%-a is fruktóz.

2. A plazma D vitamin szint optimalizálása. A kivánatos D vitamin szint 40-60 ng/ml a vérplazmában. Nyáron rendszeres napon tartózkodással ez elérhető, egyébként napi 1000-2000 NE D vitamin bevitel ajánlott. (Már Magyarországon is végeznek plazma D vitamin meghatározást: Semmelweis Egészségügyi Kft, www.labor24.hu.)

3. Kellő mennyiségű testmozgás. Heti háromszor min. 20 perces intenzív testmozgás (ami 120 fölé emeli a pulzusszámot) ajánlott.

4. Kellő mennyiségű omega-3 zsírsav bevitel. Ez a magyarországi étkezési szokásokat figyelembe véve azt jelenti, hogy a szokásos étrenden túl egy extra 400-700 mg omega-3 bevitel javasolt.

5. Zsír és olajbevitel csökkentése. Különös tekintettel az ún. transz-zsírokra, ami általában a zsírok olajok sütésekor, túlmelegítésekor keletkeznek az élelmiszerben. Tilos a sütéshez használt olajok újramelegítése, újrahasználata.

6. A stressz szint csökkentése. Ennek az elérése talán a legnehezebb. Ugyanis a legkülönbözöbb élethelyzetek okozhatnak stresszt. Kinek ez, kinek az. A rendszeres testmozgásról azonban bizonyított, hogy jelentősen csökkenti a stresszt.

7. Kellő mennyiségő zöldség és gyümölcs fogyasztása. Mind a színes gyümölcsökben, mind pedig a zöldségekben hatékony, természetes rákellenes vegyületek találhatók. A zöldségek közül a leghatékonyabbak a káposzta, a karfiol és a brokkoli. Ezek fogyasztása nyersen, ill. enyhén párolva javasolt. A savanyított káposztában különösen magas a rákellenes ún. izotiocianátok mennyisége.

8. Az ideális testsúly fenntartása. Az elhízás bizonyítottan rák rizikófaktor.

9. Kellő mennyisegű és minőségű alvás. A lefekvés előtti órákban célszerű kerülni a nagyobb mennyiségű étel bevitelt, a kávé, ill. más koffein-tartalmú ital fogyasztását. A stressz és a “rossz alvás” összefüggésben vannak egymással.

10. A szervezet kémiai szennyezettségének csökkentése. A környezeti szennyezettségen túl, számos más forrásból “veszünk magunkhoz” karcinogéneket: kozmetikai szerekkel, háztartási tisztítószerekből belélegezve, sőt, a nem-bio, félkész, “gyárilag” készült élemiszerekkel is.

11. A sugárzás-kitettség csökkentése. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy csökkentenünk kell a mobil telefon, a drót-nélküli (pl. wifi) készülékek használatát és a mikrohullámú sütők használatát.

12. Nyers és párolt ételek fogyasztása. Törekednünk kell arra, hogy nyersen, ill. párolva fogyasszunk minél több élelmiszert. A lehetőségek szerint kerüljük a sütést, különösen az olajban sütést. Az előbbit a keletkező akrilamid származékok, az utóbbit a transz-zsírok miatt.