Business picture

Hírek


Koleszterin-csökkentők és a rák


Számos esetben írtunk már a sztatin alapú koleszterin-csökkentők káros hatásairól. Most egy újabb vizsgálat hozott riasztó eredményeket. Egy 2005-8 között lefolytatott vizsgálatban azt találták, hogy (a kontroll csoporthoz képest) a sztatin szedők esetében szignifikánsan magasabb a prosztata rák előfordulása: kisebb sztatin dózis esetében 18%-os, míg a nagyobb dózis esetében már közel 60%-os növekedést tapasztaltak. [Chang  és mtsai.: Statins increase the risk of prostate cancer: a population-based case-control study, Prostate, 717:1818-24, 2011].

A körzeti orvos sztatin hatóanyagot tartalmazó ún. koleszterin csökkentőket olyan rendszerességgel írja fel a betegeknek, hogy az már riasztó. Kötelességünknek érezzük tehát felhívni a figyalmet a sztatin-szedés lehetséges velejáróira.

Javallat: Feltehető, hogy a sztatinok káros hatásainak legfőbb oka, hogy nem csak a koleszterin szintézist, de a Q10 szintézisét is gátoljak. Ha koleszterin csökkentőt szed mindenképpen szedjen mellé Q10 készítményt is.