Business picture

Hírek


Parabének és a mellrák


A mellrák a nőknel a legyakrabban előforduló invazív, rosszindulatú daganat. Majd minden negyedik rák a nőknél mellrák. Ugyan a mellrák sok rizikó faktora ismert (pl. a gyermekszülés és a szoptatás elmaradása, genetikai háttér, alkohol fogyasztás, dohányzás, ösztrogén pótlás, stb…), még mindig nem ismert, hogy mi okból nőtt meg olyan drámaian a mellrák gyakorisága az elmúlt néhány évtizedben.

Egy angol kutatócsoport drámai felismerést tett. Mellrákos biopszia mintákat vizsgálva azt találták, hogy a minták 99%-ában megtalálható egy-egy parabén származák [Barr, L. és mtsai.: Measurement of paraben concentrations in human breast tissue at serial locations across the breast from axilla to sternum. J. Appl. Toxicol., 32: 219–232, 2012].

A parabéneket (etil-, metil, propil-, stb... parabéneket) előszeretettel használja a kozmetikai ipar, mint tartósítószert. Ugyan különböző vizsgálatok alapján regóta gyanították, hogy a parabének bőrön keresztül felszívódnak és minden bizonnyal rákkeltő hatásúak, mind a kozmetikai ipar, mind pedig a parabén gyártó cégek váltig állítják, hogy a parabének ártalmatlanok, nincsenek káros hatásaik. Minden esetre ajánlatosnak tűnik kerülni a parabén tartalmú kozmetikumokat (bár nem lesz könnyű parabén-mentes kozmetikai készitményeket találni).