Business picture

Hírek


A “mentőöv”, mint rizikó faktor


A túlsúlyról, mint a degeneratív (krónikus) betegségek egyik rizikó faktoráról, már adtunk hírt itt). A szakirodalom úgy tartja, hogy 25-nél magasabb Test Tömeg Index már túlsúlyt jelez, ill. bizonyos betegségekre nézve megemelkedett rizikót, ahogy azt a mortalitás adatok bizonyítják (lásd itt).

Néhany újabb vizsgálat tovább finomítja ezt a képet. Kiderült ugyanis, hogy nem mindegy, melyik testtájunkon vannak zsírpárnák. A hasi elhízás, a “mentőöv” ugyanis jóval komolyabban veendő rizikó faktor. Ennek az az oka, hogy a hasüregben lerakódott zsír (az abdominális zsírszövet) mint egy téves “immunszerv” funkcionál: olyan ún. citokineket gyárt és juttat a véráramba, amelyek gyulladásos folyamatokat indítanak be. Ezzel magyarázzák, hogy a hasi elhízás jelentősen növeli az esélyét a metabolikus betegség, az arteriosclerosis, bizonyos szívbetegség, sőt a rák kialakulásának.

A hasi elhízás súlyosságának egy egyszerű mérője a derék és a csipő átmérő hányadosa. Nőknél a 0,85-nél nagyobb, a férfiaknál 0,95-nél nagyobb átmérő már komoly rizikót jelent.

Az ellenszere a rendszeres testmozgás és a csökkentett kalória bevitel.

 

Irodalom:

Roberto-Corral, A. és mtsai: Normal weight obesity: a risk factor for cardiometabolic dysregulation

and cardiovascular mortality, Eur. Heart J. 2010. 6:737-46.

Després, J.P.: Abdominal obesity and cardiovascular disease: is inflammation the missing link? Can. J. Cardiol. 2012. 28:642-52.