Business picture

Hírek


A brokkoli rákellenes hatásához


A brokkoli, ill. a benne található hatóanyagok, az ún. izothiociánatok (mint amilyen pl. a szulforafán) rákellenes hatása már húsz éve ismert. Jó ideje tudjuk ugyanis, hogy az izothiociánatok képesek hatékonyan aktiválni bizonyos, ún. II-es fázisú védekezési enzimeket, pl. a Glutation S-transferáz enzimet, amely utóbbi az egyik (és talán legfontosabb) szereplője a szervezet ANTIOXIDÁNS védekezési rendszerének.

Most egy egészen új vizsgálat a brokkoliban található izothiociánatok egy jóval közvetlenebb hatását is igazolta. Ezek szerint a brokkoli izothiociánatok gátoljak a hibás p53 gén aktiválódását. Normálisan a p53-as gén egyik feladata a tumor szupresszió, azaz a daganat kifejlődésének és növekedésének a gátlása. Ha ez a gén sérül, pl. mutálodik, a tumor szupresszáló hatás megszűnik, ami a rák kialakulásához vezethet. A brokkoli izothiociánatok specifikusan kötődnek a sérült p53-as génhez (de nem az “egészséges” génhez), aminek következménye, hogy a rákos fejlődésnek indult sejt elhal. [Wang X. és mtsai. (2011) Selective Depletion of Mutant p53 by Cancer Chemopreventive Isothiocyanates and Their Structure−Activity Relationships, J. Med. Chem. 54:809-816.]

Az Argina brokkoli kivonat hatékony dózisban tartalmaz szulforafánt.