Business picture

Készítmények

K2 vitamin (menakinon-7) - a csontok és a szív egészségéért

Natto-ból (fermentált szója) izolált menakinon-7 (K2 vitamin). A kalcium háztartásra gyakorolt jótékony hatása és a felszívódási tulajdonságai alapján sokszorosan hatékonyabb mint a K1 vitamin. – 30 kapszula (50 mikrogram kapszulánként), 1 havi adag.

Ár: 3 180,-Ft   db 

Képek:

A K vitaminok korábban csak a véralvadásban betöltött szerepük alapján voltak ismertek. A legutóbbi tíz év kutatásaiból azonban tudjuk, hogy - farmakológiai tulajdonságai miatt elsősorban - a K2 vitamin ún. kofaktorként funkcionál számos más élettani/biokémiai folyamatban. Így pl. elengedhetetlen szerepet játszanak a kalcium csontokba történő beépítésében, ill. az érfalak kalcifikációjának (meszesedésének) megelőzésében; és ezáltal bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megakadályozásában. Sőt, már arra is van adat, hogy a kellő K2 vitamin bevitel csökkenti a rák előfordulásának az esélyét.

A K2 vitamin-hiányos állapot ma már általánosan jellemző az európai emberre. Jelentősebb mennyiségben a természetes módon érlelt, "aromás" sajtokban található. Ezekből 12-15 dekagram fedezi a napi K2 igényt.

További irodalom szakembereknek:

Tsukamoto Y., et al.: Intake of fermented soybean (natto) increases circulating vitaminK2 (menaquinone-7) and γ-carboxylated osteocalcin concentration in normal individuals.
Journal of Bone and Mineral Metabolism, 2000 18(4): 216-222.

Booth SL., et al.: Dietary vitamin K intakes are associated with hip fracture but not with bone mineral density in elderly men and women.
American Journal of Clinical Nutrition, May 2000 71(5): 1201-1208.

Kaneki M., et al.: Japanese Fermented Soybean Food as the Major Determinant of the Large Geograpfhic Difference in Circulating Levels of Vitamin K2: Possible Implications for Hip-Fracture Risk.
Nutrition, 2001 17(4): 315-321.

Braam LA., et al.:
Vitamin K1 Supplementation Retards Bone Loss in Postmenopausal Women Between 50 and 60 Years of Age
Calcified Tissue International, 2003 73(1):21-26.

Geleijnse JM., et al.: Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study.
Nutritional Epidemiology, 2004 134: 3100-3105.

Schurgers LJ., et al.:Formal Citation Vitamin K2 improves bone strength in postmenopausal women.
International Congress Series, 2007 1297: 179-187.

Ikeda Y., et al.: Intake of fermented soybeans, Natto, is associated with reduced bone loss in postmenopausal women: Japanese Population-based osteoporosis.
Nutritional Epidemiology, 2006 136: 1323-1328.

Knapen M., et al.: Vitamin K2 supplementation improves hip bone geometry and bone strength indices in postmenopausal women.
Osteoporosis International, 2007 18: 963-972.

Cranenburg E., et al.: Vitamin K: The coagulation vitamin that became omnipotent.
Thrombosis and Haemostasis, 2007 98(1): 120-125.

Schurgers LJ., et al.: Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats.
Blood, 2007 109(7): 2823-2831

Schurgers LJ., et al.: Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto derived menaquinone-7.
Blood, 2007 109(8): 3279-3283.

Cranenburg E., et al.: The Circulating Inactive Form of Matrix Gla Protein(ucMGP) as a Biomarker for Cardiovascular Calcification.
Journal of Vascular Research, 2008 45: 427-436.

Bolland MJ., et al.: Vascular events in healthy older women receiving calcium supplementation: radomised controlled trial.:
BMJ, 2008 336(7638): 262-6.

Nimpsch K., et al.: Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer And Nutrition (EPIC-Heidelberg).
American Journal of Clinical Nutrition, 2008 87(4): 985-992.

Summeren M., et al.: Vitamin K status is associated with childhood bone mineral content.
British Journal of Nutrition, 2008 18: 1-7.

Yaegashi Y., et al.: Association of hip fracture incidence and intake of calcium, magnesium, vitamin D, and vitamin K in Japan.
European Journal of Epidemiology, 2008 23(3): 219-225.