Business picture

Készítmények

 Akció: Brokkoli kivonat - 60 db kapszula - Magas sulforafan tartalom - 50% árengedmény!

Brokkoli kivonat étrend-kiegészítő kapszula – a zöld antioxidáns Akció: 50% árengedmény az alább feltüntetett árból! Az árengedmény a számlán kerül levonásra.

Vizes/alkoholos extrakcióval készült brokkoli kivonat magas szulforafán tartalommal (szulforafánra standardizálva)  60 kapszula, 1 havi adag

Akció: 50% árengedmény az alább feltüntetett árból, a készlet erejéig! Minőségét megőrzi: 2024. március 08.

Ár: 5 450,-Ft   db 

Képek:

A brokkoli kivonat (ill. a szulforafán) rákellenes és Helicobacter pylori (a gyomorfekélyt, savtúltengést okozó baktérium) ellenes hatása miatt vált ismertté és népszerűvé mint nutraceutikum. Korábban úgy tartották, hogy rákellenes hatását, valószínűleg indirekte, azon keresztül fejti ki, hogy hatékonyan aktivál bizonyos, ún. II-es fázisú védekezési enzimeket, pl. a Glutation S-transzferáz enzimet, amely utóbbi az egyik (és talán legfontosabb) szereplője a szervezet antioxidáns védekezési rendszerének.

Egy újabb vizsgálat a brokkoliban található hatóanyagok, az ún. izothiociánatok (mint amilyen a szulforafán is) egy jóval közvetlenebb hatását is igazolta. Ezek szerint a brokkoli izothiociánatok gátolják a hibás p53 gén aktiválódását. Normálisan a p53-as gén egyik feladata a tumor szupresszió, azaz a daganat kifejlődésének és növekedésének a gátlása. Ha ez a gén sérül, pl. mutálódik, a tumor szupresszáló hatás megszűnik, ami a rák kialakulásához, növekedéséhez vezet. A brokkoli izothiociánatok specifikusan kötődnek a sérült p53-as génhez (de nem az “egészséges” génhez), aminek következménye, hogy a rákos fejlődésnek indult sejt elhal.

A brokkoli (és más ún. cruciferos növények; pl. a káposzta) rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívinfarktus előfordulásának az esélyét. Kiderült, hogy az ezen növényekben található szulforafán módosítja bizonyos, a gyulladásos folyamatok beindításáért is felelős sejten belüli jelátvivő folyamatok működését. Újabban feltételezik, hogy a szulforafán ezen tulajdonságainak a rákellenes hatásban is fontos szerepe lehet.  

 Ajánlott napi adag: 1-2 x 1 kapszula naponta.

 Szakirodalom:

Zhang Y és mtsai. (1992). A major inducer of anticarcinogenic protective enzymes from broccoli: isolation and elucidation of structure, Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 89 (6): 2399.

Joseph MA és mtsai. (2004) Cruciferous vegetables, genetic polymorphisms in glutathione S-transferases M1 and T1, and prostate cancer risk. Nutr Cancer 50: 206–213.

Galan MV és mtsai. (2004). Oral broccoli sprouts for the treatment of Helicobacter pylori infection: a preliminary report, Dig Dis Sci. 49 (7–8): 1088.

Fahey JW és mtsai. (2002). Sulforaphane inhibits extracellular, intracellular, and antibiotic-resistant strains of Helicobacter pylori and prevents benzo[a]pyrene-induced stomach tumors, Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 99 (11): 7610. 

Yanaka A és mtsai. (2009). Dietary Sulforaphane-Rich Broccoli Sprouts Reduce Colonization and Attenuate Gastritis in Helicobacter pylori–Infected Mice and Humans, Cancer Prev. Res. 2 (4): 353.

Wang X és mtsai. (2011) Selective Depletion of Mutant p53 by Cancer Chemopreventive Isothiocyanates and Their Structure−Activity Relationships, J. Med. Chem. 54:809-816.

Cornelis MC és mtsai. (2007) GSTT1 genotype modifies the association between cruciferous vegetable intake and the risk of myocardial infarction. Am J Clin Nutr 86: 752–758.

Traka M és mtsai. (2008) Broccoli Consumption Interacts with GSTM1 to Perturb Oncogenic Signalling Pathways in the Prostate, PlosOne 3: 1-14.