Business picture

Hírek


Napfény, D vitamin, Leukémia


Korábban már írtunk arról (itt), hogy a plazma D vitamin szint és a földrajzi elhelyezkedés, azaz az egyenlítőtől való távolság, között szoros összefügges van, ami persze nem meglepő, hisz a szervezetben a D vitamin szintézishez napfényre van szükség. Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy bizonyos betegségek előfordulási gyakorisága és a földrajzi elhelyezkedés között is kimutatható-e hasonló összefügges.

Első közleményükben arról számoltak be, hogy 172 ország leukémai előfordulási adatok és az átlagos éves UVB besugárzás intenzitására vonatkozó adatok összevetése után szintén kapcsolatot találtak. (A D vitamin szintézist a nap a bőrt érő ún. UVB sugárzása segíti elő.) Az általuk vézett statisztikai analízis egyértelműen bizonyította, hogy az UVB sugárzás mennyisége fordítottan arányos a leukémia előfordulás gyakoriságával; azaz több napsütés kevesebb leukémia.

Mai tudásunk szerint – érveltek a kutatók – ez a fordított arányosság a több UVB hatására keletkező magasabb D vitamin szinttel magyarázható.

(Hivatkozás/szakirodalom: Raphael E.  és mtsai.: Cloud Cover-Adjusted Ultraviolet B Irradiance Is Associated with High Incidence Rates of Leukemia: Study of 172 Countries, PLOS ONE (2015). DOI: 10.1371/journal.pone.0144308)