Business picture

Hírek


Megavitaminok – nem feltétlen okos!


A megavitamin készítmények – a TÖBB biztosan JOBB elv alapján – jóval magasabb dózisban tartalmazzák a vitaminokat, mint ahogy az ajánlott (az ún. RDA; ajánlott napi bevitel által). A helyzet az, hogy a több a jobb elv a vitaminokkal kapcsolatosan nem feltétlen igaz, sőt…

Számos olyan vitaminról tudunk, amelyek túladagolása komoly problémákat okozhat. Csak néhány tudományos eredmények által alátámasztott példa:

A vitamin: túladagolása talán a legtöbb veszéllyel jár az összes vitamin közül. Tünetek: fejfájás, szédülés, étvágycsökkenés és bőrkiütések. Nők esetében a menstruációs ciklus szabálytalansága. Gyakori továbbá a májkárosodás. Az A vitamin erősen teratogén vagyület, aminek következtében terhes nők nem szedhetik, pláne nem nagyobb mennyiségben, mert a baba születési rendellenességekkel születhet. Magas dózisban ugyancsak növeli számos rákos elváltozásra való hajlamot.

B6 vitamin (piridoxin): Magas dózisban (50-100 mg/nap) az idegsejtek végleges károsodását okozhatja.

C vitamin: 5-800 mg/nap dózis felett gyomorbántalmakat és vesekő képződést okozhat.
Figyelem: dohányzók C vitamin RDA értéke 200 mg/nap (lsd. még lent). A nagyobb dózisú C vitamin szedése esetén ajánlott az ún. pufferált (pH = 7) C vitamin készítmény (lévén a C vitamin − az aszkorbinsav − egy sav). 

D (vagy D3) vitamin: túladagolás a vér Kalcium szint túlzott megemelkedését eredményezheti, aminek következménye izomgyengeség, gyomor és sima izom görcsök, valamint vese kövek keletkezése. Gyermekeknél csont fejlődési rendellenességek. Ilyen káros következményekkel azonban még 8000 NE napi bevitel felett sem kell számolni. Ma már ismert, hogy nagyobb dózisú D vitamin esetleges káros hatásait (mint pl. a magas szérum kalcium)
K2 vitamin bevitellel lehet (és szükséges) kompenzálni. 
A tudomány új eredményei alapján azonban valoszínű, hogy téli időszakban, ill. idősebb korban jóval magasabb D vitamin bevitelre van szükségünk, mint azt a "hivatalos álláspont" (pl. az ún. RDA érték) alapján gondolnánk (lásd az ide vonatkozó írást a "hírek, tudnivalók" oldalon, ill. lent az új RDA értéket).

E vitamin: túladagolás tünetei közé tartoznak a hasi fájdalmak, ill. ugyancsak megfigyelt, hogy az E vitamin túladagolás hatására más vitaminok felszívódása csökken. A legújabb eredmények szerint pedig az E vitamin dózisának csak 2-szeres emelése az RDA fölé 16%-kal emeli a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét!

Folsav: a javasoltnál magasabb bevitel rákos elvaltozáshoz vezethet!

RDA értékek (átlag 70 kg-os testsúlyra számítva)

VITAMINOK

A - Az A vitamint (retinol) növényekből vesszük fel béta-karotin formájában, de közvetlenül A vitaminként is máj és halak fogyasztásával. Zsírban oldódó vitamin - 5000 NE (USA), 800 µg (EU).

B1 (tiamin) - Vízben oldódó - 1,5 mg (
USA
), 1,4 mg (EU).

B2 (riboflavin) - Vízben oldódó - 1,7 mg (USA), 6 mg (EU).

B3 (niacin) - Vízben oldódó - 1,3-1,8 mg (USA), 8 mg (EU).

B5 (pantoténsav) - Vízben oldódó - 4,7 mg (USA), 6 mg (EU).

B6 (piridoxin) - Vízben oldódó - 2 mg (USA), 2 mg (EU).

B9 (folsav) - Vízben oldódó - 4OO µg (USA), 3OO µg (EU).

B12 - Vízben oldódó - 3 µg (USA), 2 µg (EU).

BIOTIN (H vitamin) - Vízben oldódó - 300 µg (USA), 150 µg (EU).

C - Vízben oldódó - ANB: 60 mg (USA), 90 mg (EU).

D - Zsírban oldódó - ANB: 4OO NE (USA), 5 µg (EU) - az FDA szerinti új érték 800 NE. A kutatók még ennél is magasabb bevitelt javasolnak: napi 1000-2000 NE.

E - Zsírban oldódó - ANB: lO mg (USA), lO mg (EU).

ÁSVÁNYI elemek

KALCIUM - 8OO mg (USA), 5OO mg (EU).

VAS - 10-30 mg (18 mg terheseknek) (USA), l4 mg (EU). Ezt az értéket azonban a táplálékkal naponta be is visszük; nem ajánlott e felett extra vasat pl. vitamin-készítménnyel bevinni.

JÓD - 150 µg (USA), 150 µg (EU).

MAGNÉZIUM - 350 mg (USA), 3OO mg (EU).

FOSZFOR - 300-400 mg (
USA), 800 mg (EU).

CINK - l5 mg (
USA
), l5 mg (EU).

Szelén - 60 µg (USA), 55 µg (EU). Amit fent az E vitaminról írtunk, szintén igaz a szelére: megemelt bevitele növeli az esélyét esetleges rákos elváltozásnak.