Business picture

Hírek


A kalcium paradoxon


(Egy MTI hír, bár annak, aki böngeszi az oldalainkat talán már nem jelent majd újdonságot.)

Vajon mit esznek a japán nők, ami miatt lényegesen kevesebb náluk az ún. súlyos csonttörés, mint a hasonló korú európai nőknél a csontritkulás időszakában? Mi a különbség a nyugati és a keleti étrend között, amely ezt a lényegi változást okozhatja, hiszen a japán nők nemcsak tovább élnek, mint európai nőtársaik, de úgy tűnik, bizonyos területeken a csontritkulás is jelentősen kisebb mértékű, mint hazánkban. Ezt a kérdést tette fel számos kutató, akik az elmúlt 5-10 évben vizsgálták a csontritkulás és a táplálkozás összefüggéseit Japán több pontján összehasonlítva a női populációt.

Kaneki 2001-ben, majd egy évvel később Yaegashi is arra a következtetésre jutottak, hogy Japán keleti részén, több tartományban is jelentősen eltérőek a táplálkozási szokások a szigetek többi részéhez képest. Itt a lakosság jelentősen több zöldséget és fermentált szóját fogyaszt, majdnem 2,3-szor többet, mint egyéb területeken. Ugyanakkor éppen ezen tartományok azok, ahol a legkisebb a súlyos csonttörések előfordulása, mely a csontritkulás egy szomorú statisztikai terméke. Megvizsgálva részletesen az egyes tartományok étrendjében lévő kalcium, magnézium, D-vitamin és K-vitamin mennyiségét, valamint a csonttörések előfordulási gyakoriságát, arra a következtetésre jutottak, hogy a legjelentősebb tényező, ami az egyes tartományok törési adataiban az eltérést okozhatja, az a K-vitaminnal áll fenn.  Igen, de ez a K-vitamin kissé eltérő volt a már régóta ismert K1-vitamintól szerkezetében és funkciójában. Azóta már ismertté vált, hogy a K2-vitamin családba többféle molekula is tartozik, de a csontépítésre a legjelentősebb hatással az ún. Menaquinon-7 van.

A legtöbb K2-vitamint viszont az erjesztett szójában (natto) lehetett kimutatni. Ez a K2-vitamin-féle egy fehérjét aktivál, mely a vérben kering, a csontépítő sejtek, az oszteoblasztok termelik, ez az oszteokalcin. Ez a fehérje köti meg és szállítja a bélből a felszívódott kalciumot a csontépítés helyére. Paradox módon azonban egy másik fehérjét is aktivál, mely a felesleges kalciumot viszont az erek falából eltávolítja. Ez a tulajdonképpeni Kalcium Paradoxon, mivel a K2-vitamin e két fehérjén keresztül eltávolítja a felesleges kalciumot az erekből és azt a csontokba építi be. Az erek kalciummentesítésével is jót tesz, hiszen csökken a meszes lerakódások, érszűkületek kialakulásának lehetősége. A nyugati típusú étrendben sok olyan zöldség fogyasztása szerepel, amelyek K1-vitaminban gazdagok, de kevés erjesztett szóját fogyasztunk, így a K2-vitamin fokozott bevitele dúsított élelmiszerrel, vagy kapszulával oldható meg. Hazánkban évente kb. 14000 súlyos öregkori csonttörés fordul elő, amely jelentős anyagi és szociális terhet ró mind az egészségügyi ellátó rendszerre, mind a lakosságra.

Argina K2 vitamin.