Business picture

Hírek


Vörösbor (szőlőmag kivonat) a mellrák ellen?


Az esetek kb. felében a mellrák ösztrogén-dependens, ami annyit jelent, hogy (elsősorban a nőknél) a szervezetben természetesen előforduló ösztrogén hormon szükséges a növekedéséhez, sőt, gyorsítja azt. A szervezetben az ösztrogén két másik hormonból, a tesztoszteronból és az aldoszteronból egy aromatáz enzim működésén keresztül szintetizálódik. Egy új, középkorú nőkön végzett klinikai vizsgálatban azt találták, hogy a vörösbor (de nem a fehérbor) jelentősen gátolja az aromatáz enzim működését, és így az ösztrogén keletkezését. Az eredmények alapján javasolják a vörösbor rendszeres fogyasztását nőknek is [Shufelt, C. és mtsai.: Red Versus White Wine as a Nutritional Aromatase Inhibitor in Premenopausal Women, J.  Women’s Health, 2011].

Megjegyzés – A napi 2 dl vörösbor fogyasztása valóban ajánlott a nőknek is. Ennél több azonban már káros hatásokat mutat a mellrák előfordulási gyakoriságának szempontjából is. Az alkohol ugyanis a mellrák esetében is rizikó faktor.

A vörösborban feltehetően az ún. procianidinek a felelősek az aromatáz gátló hatásért, amelyek még koncentráltabban vannak jelen a szőlőmag kivonatban  [Kijima, I. és mtsai.: Grape Seed Extract Is an Aromatase Inhibitor and a Suppressor of Aromatase Expression, Cancer Res. 2006].

Az Argina készítmények közül a Renovan T tartalmaz kellően nagy mennyiségben (szőlő) procianidineket.