Business picture

Hírek


Újabb gyógyszerbotrány – PROZAC a gyilkos?


Egyre sűrűbben hallhatjuk a hírekben, hogy egy-egy újabb középiskolai lövöldözés történik az Egyesült Államokban. Már korábban feltűnt, hogy a lövöldöző gyerekek általában jó családból valók, rendezett körülmények között élnek, sőt, az esetek nagyobb részében “jó gyerekek”. Jól tanulnak és soha nem volt velük különösebb gond sem az iskolában, sem otthon. Egy valami – mint most kiderült – azonban közös majd mindegyikükben: valamiféle pszichotikumot szedtek (pl. Prozacot) annak okán, hogy pl. az enyhe depresszió vagy az ún. hiperaktivitás/figyelemhiány jeleit mutatták.

Hogy hol van itt a botrány? Nos, néhány kiszivárogtatott vizsgálati anyagból kiderült, hogy a gyógyszergyártók tisztában voltak azzal, hogy a Prozac és a hozzá hasonló “gyógyszerek” mellékhatása a homicid (gyilkos) és a suicid (öngyilkos) hajlam megjelenése. Különösképpen fiatalok esetében.

Szerintünk a botránynak van még egy érdekes oldala: a 90-es években “jött divatba” kórosnak nyilvánítani a gyereket ún. hiperaktivitás és/vagy figyelemhiány okán, amire persze azonnal javasolták a Prozac szedését, holott számos vizsgálat eredménye ennek a kórnak a létét is tagadja. Ezen vizsgálatok eredményei arra enged következtetni, hogy ez a hiperaktivitás és figyelemhiány pusztán a gyerekek mozgáshiányának és a túlzott koffeinbevitelnek (koffein-tartalmú üdítőitalok, mint pl. a Coca-Cola) a következménye.

Forrás:

1 CCHR December 7, 2011

2 CCHR December 7, 2011

3 CCHR International Warnings and Studies on Psychiatric Drugs Search Engine

4 Antidepressant-induced akathisia-related homicides associated with diminishing mutations in metabolizing genes of the CYP450 family, Yolande Lucire and Christopher Crotty, Pharmacogenomics and Personalized Medicine July 29, 2011

5 PLoS One December 15, 2010; 5(12)

6 American Journal of Geriatric Psychiatry December 2006; 14(12): 1032-1040

7 Effects of Omega-3 Fatty Acids on Mental Health, Agency for Healthcare Research and Quality, Evidence Report/Technology Assessment: Number 116